Ausztria fővárosa Bécs

Bécs, azaz osztrák nevén Wien, Ausztria fővárosa. A római korból származnak az első leletek arra vonatkozóan, hogy a fontos kereskedelmi útvonalak csomópontjában település keletkezett (Vindobona). Valamivel több mint 1,7 millió lakosával a német nyelvterület második legnagyobb városa (nemrég körözte le Hamburgot, az első Berlin). 2000 óta a növekedés majdnem elérte a 200 ezret, ezzel az Európai Unió egyik leggyorsabban növekvő városai közé került. Bécs „Bundesland Wien“ néven, önálló tartományi jogokkal rendelkezik. Természetesen itt székel a parlament két háza (a Szövetségi Tanács és a Nemzeti Tanács), a szövetségi kormány, az államfő, valamint ez a központja a Legfelső Bíróságnak és az Alkotmánybíróságnak is. Az ENSZ egyik központja is itt található, Genf és New York mellett.

Bővebben...

Bécs óvárosa

Bécs óvárosa kincsesbánya a kultúrára és tartalmas kikapcsolódásra vágyóknak. A történelmi múlt, a barokk stílus és a zeneszeretet egyedülálló élményt kínál. Látogassunk el a fantasztikus Schönbrunni kastélyba és állatkertbe, üljünk fel az Óriáskerékre, váltsunk jegyet a Szépművészeti múzeumba vagy a Bécsi Operaházba. Bécs óvárosának történetét közelebb hozza a Császári Lakosztály és az Albertina Múzeum. Ausztria fővárosa 2001-től az UNESCO világörökség része.

Bécsi Állami Operaház

A Bécsi Állami Operaház világhírű intézménye ma is egyedülálló repertoárt kínál, az opera- és balettelőadások a művészek és zenerajongók gyakori találkozási pontja. Ha tavasszal, vagy ősszel látogatunk el a városba, a Bécsi Állami Operaház kivetítőjén ingyen követhetjük a világhíres darabokat. Nézzük meg az 1863-69 között épült francia neoreneszánsz stílusú operaház múzeumát is. A 2200 fős nézőtér minden évben a világhíres Bécsi Operabálnak ad otthont.