Tudnivalók

Ausztria ugyanabba az időzónába tartozik, mint hazánk (GMT+1), így időeltolódás nincs, óraállításra nincs szükség. Az áramellátás 230 V-os és 50 Hz-es, amely az európai normáknak megfelel, így nincs szükség adapter használatára. A hálózati dugaljak is többnyire megfelelnek a hazánkban elterjedt szabványnak.

Az ország előhívószáma külföldről +43. A mentők száma 144, a hegyimentőké 140. A tűzoltóságé 122, a rendőrségé 133. Az orvosi ügyeletet a 141-esen, az autómentőt a 120-ason érhetjük el. Bécsben található magyar nagykövetség, amelynek címe: Bankgasse 4-6. 1010 Wien. További információt a www.mfa.gov.hu kaphatunk. Az országba való belépéshez előírt kötelező oltások nincsenek. Azonban ha természetjárásra készülünk, érdemes elgondolkodni a kullancs enchefalitis elleni védőoltáson.

Bővebben...

Iskolarendszer

Az iskola előtti nevelés, ahogy hazánkban, Ausztriában is óvodákban történik. A 3-6 éves gyerekek térítés ellenében járhatnak óvodába, a díj csökkentése, illetve elhagyása csak akkor lehetséges, ha az anyagilag hátrányos helyzetet helytállóan bizonyítani tudják. Az osztrák óvodákban is évekkel előre kell jelentkezni a helyekre. Az általános iskolai képzés hatéves korral kezdődik és kötelező. Abban az évben kell elkezdeni az iskolát, amikor a gyermek betölti a hatodik életévét. Az általános képzés négy osztályos, ennek elvégzése után két lehetőség áll rendelkezésre. Az általános középiskola az ötödik osztállyal kezdődik, kétszer négy éves és a végén érettségi vizsga letételére nyílik lehetőség. Aki ezt az irányt választja vagy kiváló eredménnyel kell zárni a negyedik évet, vagy felvételi vizsgát kell tennie. A másik lehetőség az alsó szintű középfokú oktatásban történő részvétel, a nyolcadik osztályos korig. Ezután kilencedik évet lehet végezni technikumban, vagy el lehet kezdeni a középiskola felső osztályait (9-12 osztály). A felsőfokú oktatásban négy iskolaforma közül lehet választani, ezek: egyetem, vallási főiskola, művészeti iskola és szakfőiskola.

Beutazás

Az ausztriai beutazáshoz a magyar állampolgároknak kizárólag érvényes személyazonossági igazolványra (személyi igazolvány, útlevél) van szükségük, hiszen az Európai Unión belüli államok polgárainak az európai uniós országokban ez elég. Természetesen ez a kártya formátumú személyigazolványra igaz, ha valakinek a régi, könyv formátumú okmánya lenne, az a biztonság kedvéért jobb, ha útlevéllel indul útnak. Az magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Ausztriába. Az nyugodt és biztonságos utazás érdekében érdemes arra odafigyelnünk, hogy az úti okmányaink, és ha személyautóval utazunk, annak az okmányai jó állapotúak és jól olvashatóak legyenek. Ellenkező esetben egy ellenőrzésnél kellemetlen nézeteltérések alakulhatnak ki, amelynek során a hatóságok nemzetközi ellenőrzést kérhetnek az okmány bevonása mellett.

Bővebben...