Vásárlás Ausztriában

Néhány évtizeddel ezelőtt a magyar lakosság kedvelt bevásárlóhelye volt Ausztria hazánkhoz legközelebb eső „megyéje“, Burgenland. Hosszú időn keresztül a nagyobb választék, illetve számos fogyasztási cikk (műszaki cikkek, mosóporok, édességek) alacsony fogyasztói ára képezte a vonzerőt. Kínálatban már kisebb a különbség, de egyes cikkek árában még mindig találhatunk kifejezetten kedvező alternatívákat. A kiskereskedelem összetétele hasonló a hazánkban tapasztalthoz, számos üzlethálózat van a piacon, egymáshoz hasonló felépítésű boltokkal és minimálisan eltérő kínálattal. Igen elterjedtek a hiper- és szupermarketek. A bevásárlóközpontok is gyakoriak, ezekben kiskereskedelmi üzletek és üzletláncok képviselőit találhatjuk meg számos területről.

Az osztrák boltok kínálata széles és színvonalas, még a hazánkban is megtalálható osztrák bolthálózatok (Spar, dm, KIKA, Baumax stb.) esetében is szembetűnő a különbség. A boltok nyitva tartási ideje a nálunk megszokotthoz hasonló, a kiskereskedelmi egységek általában 9-től 18 óráig várják a vásárlókat. Ettől eltérő lehet az élelmiszerboltok nyitva tartása, ezek sok esetben 7-től este nyolcig is elérhetőek. A nagy hipermarketek nyitva tartási ideje hosszú, ezek reggel nyolctól este hétig várják a vásárlókat. A bankok 8 és 15 óra között állnak a rendelkezésünkre. A nagy bevásárlóközpontok minden nap nyitva vannak. Nagy különbség a boltok nyitva tartásában, hogy az osztrák élelmiszerboltok általában vasárnap és ünnepnapokon nincsenek nyitva, míg szombaton is legfeljebb délig (kivételes esetben délután öt óráig). A hónap első szombatja általában nyújtott nyitvatartási nap. További eltérés, hogy az élelmiszerüzletek és a bankok is a déli órákban bezárnak.

Parndorf

Ausztria egyik legnagyobb kiskereskedelmi központja a Parndorf mellett található outlet-falu. Rendkívüli népszerűségnek örvend, nem csak az osztrákok körében, a környező országokból is szép számmal vonzza a vásárlókat. Rendkívül könnyen megközelíthető Bécsből, Pozsonyból és Budapestről is (hiszen a Bécs-Budapest autópálya mellett fekszik). A nemzetközileg is elismert márkák idevonzzák a közeli nagyvárosok messzi földről érkezett lakóit is, japánokat, amerikaiakat. A hivatalos nevén Designer Outlet Center Parndorf elnevezésű bevásárlóhely 37 ezer négyzetméter területet foglal el jelenleg. A területe és a boltok száma a kiemelt érdeklődésre való tekintettel folyamatosan nő. A hely hangulata jellegzetes: falu formára kialakított utcái házacskákból állnak, amelyek mind egy-egy üzlethelyiséget rejtenek. A boltok kizárólag márkakereskedések, amelyek a kimenő modelljeiket kisebb-nagyobb árengedménnyel értékesítik. Az árak – mivel drága márkák Outlet-jeiről van szó – nem kifejezetten olcsók, viszont előfordulhat, hogy méret vagy színhiány következtében nem találunk magunknak való árucikkeket. Az értékesítés volumene, és ezzel együtt természetesen a forgalom is a kiemelt ünnepek idején (mikulás, karácsony, húsvét) megugrik.