Önéletrajz készítés

Ausztriában az ún. Europass életrajzi formátumot kedvelik leginkább. Mivel a munkáltatók gyorsan és könnyen akarnak tájékozódni a tapasztalatainkról és kvalitásainkról, a legjobb, ha az életrajz rövid, szépen szerkesztett, informatív és átlátható. Az Europass formula hazánkban is elterjedt, így a felépítése, stílusa nem idegen számunkra. Öt fő szegmense van: a személyes adatok, a munkahelyi tapasztalatok, az iskolák, a szaktudást (számítógépes ismeretek, gépírástudás stb.) és egyéb végzettségeket taglaló rész, és a beszélt nyelvek felsorolása. Az iskolák és a munkahelyek felsorolása pontos dátumokkal történik, visszamenőleges időrendben, vagyis felül található a legfrissebb. Törekedjünk arra, hogy a teljes dokumentum ne legyen egy oldalnál hosszabb.

Mivel egy-egy munkakörre várhatóan nagy a hasonló képzettséggel rendelkezők túljelentkezése, érdemes az önéletrajzba (amit egyébként a teljes német nyelvterületen CV-ként emlegetnek) egyéni hangvételt is belecsempészni. A fotó feltöltése nem elvárás, de különösen a magas képzettséget igénylő, felelősségteljesebb munkakörökben ajánlott. A helye a dokumentum jobb fölső sarkában van. Ha nagy szakmai tapasztalattal rendelkezünk a szakmánk területén, esetleg vannak publikációink vagy díjaink, azokat csatolhatjuk a CV-hez, ha a munkakör szempontjából ez releváns. Minden osztrák munkáltató szereti a referenciákat. A korábbi munkahelyeinkről beszerzett rövid szakmai vélemény megkönnyíti a választást, illetve annak megítélését, hogy beleillünk-e a csapatba.


Számos tanácsadói oldalt találunk az interneten az ausztriai munkavállalással kapcsolatban, ezeken a helyeken böngészhetünk szakmai önéletrajz mintákat is. Praktikus információkat is találhatunk pl. szaktanácsadókkal vagy fejvadászokkal, munkaközvetítőkkel készített interjúkban. Ilyen pl. hogy ha valakinek kevesebb iskolai végzettsége, de kiemelkedő munkahelyi tapasztalata van, ezt a két részt felcserélheti az önéletrajzban, ezzel is hangsúlyosabbá téve azokat a paramétereket, amelyekben erős.

Letölthető Europass önéletrajzok Microsoft Word és OpenOffice formátumban: