Osztrák Köztársaság

Az Osztrák Köztársaság (németül Republic Österreich vagy latin eredetű nevén Austria, illetve magyarul Ausztria). Fővárosa Bécs (eredeti nevén Wien). Közép-Európai állam, amely 1995 óta tagja az Európai Uniónak. Pénzneme az euró a Schengeni térséghez történt 1995-ös csatlakozás óta. Népessége 8,3 millió, mérsékelten növekszik. Államformája szövetségi köztársaság, hivatalos nyelve a német. Regionális szinten további hivatalos nyelvek is érvényben vannak, ilyen a szlovén (Karintia, Stájerország), valamint Bugrenlandban, települési szinten a magyar és a horvát. Az országot kilenc tartomány alkotja: Burgenland, Karintia (Kärnten), Alsó-Ausztria (Nieder-Österreich), Felső-Ausztria (Ober-Österreich), Salzburg (Salzburger Land), Stájerország (Steiermark), Tirol, Vorarlberg, Bécs (Wien). Minden tartománynak saját tartományi székhelye (Landeshauptstadt) van, ezek egyúttal a tartományi parlamentek székhelyei is.

Az ország lakossága túlnyomórészt katolikus vallású (kb. 80%), kisebb közösségekben fellelhető az evangélikus, az iszlám és a szerb ortodox vallás is. Szomszéd államai: Olaszország, Svájc, Szlovénia, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Németország. Mint közvetlen szomszédoknak, történelmünk több ponton is szorosan összefonódott Ausztriával, különösen a 1867-től 1918-ig fennállott Osztrák-Magyar Monarchiában.

Domborzatát tekintve a legfőbb jellemzői a hegyek (az ország felén magashegységek, egyharmadán középhegységek). Az ország éghajlata ennek megfelelően nagyon sokszínű, az Alpok északi részén hűvös a nyár és hideg a tél, sok a csapadék, a belsejében forró a nyár, és a tél hóban gazdag, a déli részén kifejezetten enyhe a tél. Kelet-Ausztriára a mérsékelt övi klíma jellemző.