Téli sportok

Az Alpok számos hegyvonulata, alacsonyabb és magasabb csúcsai, különféle meredekségű lejtői Európában egyedülálló skáláját kínálják a téli sportoknak. A szánkózás, síelés, snowboardozás és az egyre-másra születő egyéb hóhoz kapcsolódó sportágak népszerűsége folyamatosan nő. A sportok szerelmesei messzi földről is érkeznek, hogy kihasználják az Ausztriában fellelhető lehetőségeket. A belső-Alpok éghajlata kifejezetten kedvező a sí- és snowboard pályák minősége szempontjából. Nagy mennyiségű hó esik, az egész téli időszakra egyenletesen elosztva, így számos olyan pályát is találhatunk, amelyeket nem szükséges hó-ágyúzni. A tél ezen a területen kifejezetten hosszú.

Bővebben...

Síelés

Néhány síeléssel kapcsolatos rekord
Ausztria legnagyobb összefüggő síterepe, összesen 279 kilométernyi sípályájával és 91 felvonójával a Skiwelt Wilder Kaiser Brixental. Az igazán „vérmes síelők“ átfogó síbérleteket vásárolhatnak, ezek közül a legnagyobb a Tirol Snow Card, amely összesen 80 tiroli síterepen, 3105 kilométer pálya és 923 felvonó használatára nyújt jogosultságot. Az ország leghosszabb felvonója a Millenium Express, 6000 méter hosszú útját 17 perc alatt teszi meg. A legmagasabban fekvő sípálya-sífalu a 2020 méteren található Kühltahl, a legmagasabban található hegyi étterem 3150-es magasságban látogatható. A legnehezebb pálya a Mayrhofen, 78% lejtőjével a legmeredekebb karbantartott pálya.

Bővebben...

Snowboard

Kifejezetten a snowboardosoknak kínálják az érintetlen lejtőkön való lesiklás lehetőségét Ausztriában. Impozáns hegycsúcsok és a lejtők oldalában megbúvó kis kunyhók között húzódnak a fenyvesekkel övezett szűz lejtők, amelyeken a snowboardosoknak lecsúszni igazi, és ritkán elérhető örömet jelent. A résztvevők tapasztalt hegyi vezetők irányításával, hegyi túra keretében, hótalpakkal másznak a csúcsra, majd snowboardokon siklanak a völgybe. Különleges sportszer, amely két sportág előnyeit egyesíti magában, a split. Ez egy snowboard deszka, amely szükség esetén kettészedhető, és a két rész sílécként használható. A split-túrák keretében a résztvevők felfelé sítúráznak, majd lefelé snowboardon siklanak.