Rafting Ausztriában

Vadvízi kalandok az Osztrák Alpokban

Az Alpok nagy esésű, gyors sodrású folyói kiváló lehetőséget nyújtanak a vadvízi evezés kedvelőinek. Ausztria vizekben kifejezetten gazdag ország, számtalan hegyi patakja alkalmas a bátrak sportjára.

A vadvízi evezésre egyik legalkalmasabb, és így méltán népszerű folyó a Belső-Alpokban található Salza. Itt többféle összeállításban is választhatunk programokat: csak evezés, evezés és túrázás, evezés körítve az összes a közelben űzhető hegyi- és kalandsporttal stb.

Ha szeretnénk belevágni a vadvízi evezésbe, általában nem feltétel, hogy legyen már tapasztalatunk. A kezdő túrázóknak szervezett programok első egy-két napja alapozás és tanulás, majd szabad a pálya! A sporthoz szükséges felszerelést a túrát szervező cég szokta adni. A vadvízi evezés egyik speciális ága a kanyoning. A sziklavájatokban folyó zabolátlan folyók végigevezését jelenti, különféle zúgókon, szűkületeken, kanyarokon, és egyéb akadályokon át. A sport izgalmasságát az adja, hogy egy ilyen folyószakasz bejárásához sokszor nem elég evezni, sziklamászásra, úszásra, ereszkedésre és túrázásra is szükség lehet. A kanyoning-vezetők általában nagyon képzettek és nagy tapasztalattal rendelkeznek az összes fent felsorolt sportágakban (és más egyebekben is), így bátran rájuk bízhatjuk magunkat.

A kanyoning túráknak is vannak fokozatai. A kezdők esetében az összes nehézség a túravezetőkre hárul, a tapasztalatlanoknak szervezett túrákon általában se különleges képzettségre, se különösebb erőnlétre nincs szükség. A közepesen nehéz kanyoning túráknak már részét képezhetik csúszdák és ugrások is. Mind a raftingot, mind a kanyoningot - főleg, ha több napos programról van szó – előszeretettel ajánlják cégeknek, csapatépítő program gyanánt. Azért kiváló lehetőség egy ilyen túra végigélése a munkatársak számára, mert bővelkedik izgalmakban, számos esetben összefogásra van szükség ahhoz, hogy az útvonalat teljesíteni tudják. Az evezésen résztvevő emberek nagy erőfeszítés közepette megtapasztalják saját határaikat, sőt, könnyen előfordulhat, hogy át is lépik azokat, ezért a lelki-érzelmi fejlődés szempontjából mérföldkő lehet egy ilyen élmény.