Tudnivalók

Ausztria ugyanabba az időzónába tartozik, mint hazánk (GMT+1), így időeltolódás nincs, óraállításra nincs szükség. Az áramellátás 230 V-os és 50 Hz-es, amely az európai normáknak megfelel, így nincs szükség adapter használatára. A hálózati dugaljak is többnyire megfelelnek a hazánkban elterjedt szabványnak.

Az ország előhívószáma külföldről +43. A mentők száma 144, a hegyimentőké 140. A tűzoltóságé 122, a rendőrségé 133. Az orvosi ügyeletet a 141-esen, az autómentőt a 120-ason érhetjük el. Bécsben található magyar nagykövetség, amelynek címe: Bankgasse 4-6. 1010 Wien. További információt a www.mfa.gov.hu kaphatunk. Az országba való belépéshez előírt kötelező oltások nincsenek. Azonban ha természetjárásra készülünk, érdemes elgondolkodni a kullancs enchefalitis elleni védőoltáson.

Ausztria nemzeti valutája az Euro. A bankok és pénzváltók 18-ig vannak nyitva. A frekventált helyeken találhatunk éjjel-nappali pénzváltókat is. Az ország bankautomatákban igen gazdag. A legtöbb étteremben és boltban elfogadnak bankkártyát és hitelkártyákat. A magyar állampolgárok számára az egészségügyi ellátás sürgősségi beavatkozásai az osztrák állampolgárokkal azonos szinten biztosítottak. A jogosultság bizonyítására ki kell váltani az ún. Európai Kártyát. Ennek a kártyának a hiányában a szükséges orvosi beavatkozásokat elvégzik ugyan, de azt utólag ki kell fizetni. Mivel ennek költségei Ausztriában elég magasak, ezért indulás előtt érdemes utasbiztosítást kötni. Az osztrák egészségügyi ellátó rendszer nagyon fejlett, igen magas színvonalú kezeléseket biztosít. Ausztriában számos helyen találkozunk az Apotheke felirattal, ami gyógyszertárat jelent. Sajnos receptköteles gyógyszert nem adnak ki, csak Oszrák orvos által kiállított receptre.