Turistakártyák Ausztriában

Osztrák kedvezménykártyák

Ausztria a praktikum hazája. Az osztrák emberek gyakorlatiasak és rendkívül fejlett pénzügyi érzékkel rendelkeznek. Nem véletlen, hogy Ausztriában a “több darab esetén alacsonyabb ár”, a “kapcsolt szolgáltatások kedvezményes áron” jellegű akciók nagyon népszerűek. A turistakártyák olyan kedvezménykártyák, amelyek a kiváltás után meghatározott ideig egy adott terület (üdülőkörzet, város, vagy tartomány) területén kedvezményes vagy ingyenes belépést biztosítanak a különféle, turisták által gyakran látogatott helyekre. Ilyenek lehetnek múzeumok, éttermek, kempingek, egyéb szállások, természetvédelmi területek, sípályák stb.

Nagyon sokféle ilyen kártya létezik, ha kiválasztottuk az utazásunk célpontját, annak alapján érdemes utánakeresni az adott helyre érvényes kártyaverzióknak. Sokszor különféle érvényességi hosszal rendelkező kártyák között lehet választani, természetesen minél hosszabb lejáratú a kártya, annál drágább. Indulás előtt készítsünk programtervet, és végezzünk megközelítő összesítést a meglátogatni tervezett helyek belépőinek költségeiről. Ezt hasonlítsuk össze az adott helyre érvényes kártya árával és meglátjuk, hogy mennyit tudunk spórolni, ha kiváltjuk azt. A legnépszerűbb turistakártyák a Salzburgerland Card és a Kärnten Card. A Salzburgerland (azaz Salzburg Tartomány) területére érvényes kedvezménykártya részét képezi egy kifejezetten Salzburg városára érvényes kártya is.

A kártya közel 200 látványosság ingyenes igénybevételére jogosít fel, ezek között természeti látványosságok, felvonók, állatkertek, múzeumok, termálfürdők és strandok is megtalálhatóak.

A Salzburg kártya 24 órás érvényességű, az érvényesség akkor indul, amikor először használjuk a kártyát a város területén.

A Kärnten Card Ausztria legdélibb és legnaposabb vidékére, azaz Karintiába érvényes. Kb. 100 helyre való ingyenes belépésre jogosít fel, ezek között felvonók, fürdőhelyek, állatkertek, alpesi állatparkok és múzeumok is megtalálhatóak. A kártya háromféle érvényességi idővel is kiváltható (1, 2 és 5 hét). Van, ahol a megfelelő szálláshelyek igénybevétele mellett kedvezménnyel juthatunk a helyileg érvényes kártyához. Létezik olyan megoldás is, hogy ha pl. a Stájerországban és Thermendlandban érvényes GenussCard partnereinél szállunk meg az üdülésünk során, akkor a kártyát felár nélkül bocsátják a rendelkezésünkre. Hasonló feltételekkel juthatunk a Fertő tó kártyához (Neusiedler See Card). Ez utóbbi kártya egyedi előnye az is, hogy Észak-Burgenland területén ingyenessé teszi a tömegközlekedést a kártyatulajdonos számára.